Γ. Μανιάτης για φυσικό αέριο – πληρωμές στη Ρωσία: Υπάρχει ακόμα «παράθυρο» αξιοποίησης των κοιτασμάτων σε Κρήτη και Ιόνιο
«Η Ευρώπη δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υποκύψει στον εκβιασμό του Πούτιν. Θα έπρεπε σε επίπεδο ΕΕ να έχει υπάρξει πολύ νωρίτερα κοινή αντιμετώπιση επί του θέματος» επισήμανε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι».
«Όταν βγήκε το περίφημο διάταγμα Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια, υπήρξε μια απόλυτη αμηχανία για αρκετές ημέρες σε επίπεδο ΕΕ, κατά πόσο δηλαδή αυτή η διαδικασία παραβιάζει τις κυρώσεις ή όχι. Αυτό δυστυχώς έδωσε το περιθώριο σε κάποιες χώρες να αρχίσουν να συζητούν ότι μπορεί να υποκύψουν στον εκβιασμό και να πληρώσουν σε ρούβλια» σημείωσε μεταξυ άλλων ο ίδιος.
«Αύριο – μεθαύριο θα πληρώσουν οι Γερμανοί. Αυτό θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για το τι θα κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες. Οι Ούγγροι έχουν πει ότι θα πληρώσουν σε ρούβλια. Υπάρχει λοιπόν μια μπλεγμένη κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλω να πιστέψω ότι στο τέλος θα ισχύσει αυτό που είπε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υποκύψουμε» πρόσθεσε ακόμα ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, Πορτογαλία ή Ισπανία, οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές».
«Η Ελλάδα σήμερα θα έπρεπε να έχει 5 με 6 εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν έχουμε καμία, ενώ δεν έχουν προχωρήσει και οι έρευνες. Υπάρχει ακόμα ένα “χρονικό παράθυρο” να αξιοποιήσουμε τα πλούσια κοιτάσματα που έχουμε νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Εάν κινηθούμε έτσι όπως πρέπει, η Ελλάδα μπορεί σε ένα διάστημα 2-3-4 ετών, να αποτελέσει έναν νέο κόμβο τροφοδοσίας ολόκληρης της ΕΕ με φυσικό αέριο για το οποίο είναι διψασμένη όλη η ΕΕ», είπε ακόμα.
«Για τον αγωγό Eastmed έχουμε παλέψει μια δεκαετία. Σήμερα βρίσκεται στο θετικότερο σημείο της ιστορίας του. Κι αυτό γιατί περισσότερο από ποτέ τον έχει ανάγκη η Ευρώπη και είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία είπε ότι τον στηρίζει. Είναι μια πολύ καλή συγκυρία (…) Η Ελλάδα δεν είναι από τις πιο αθωράκιστες χώρες της Ευρώπης. Το 2013 η Ρεβυθούσα επεκτάθηκε και αναβαθμίστηκε» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης.
Πηγή: ΕΡΤ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου