Η Άγκυρα εμμένει στη ρητορική των απειλών – Η Αθήνα αποδομεί τα ανιστόρητα
Καθώς η Άγκυρα εμμένει και ακολουθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο την οδό των προκλήσεων και του αναθεωρητισμού, η Αθήνα στοχεύει αφενός στην αποδόμηση αφετέρου στην περαιτέρω διεθνοποίηση των παράνομων τουρκικών επιχειρημάτων και ενεργειών. Αδιανόητη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σύνδεση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους.
«Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Και προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή fora και να αναζητεί, όπως οποιαδήποτε χώρα θα έκανε, τη στήριξη των συμμάχων μας. Είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ, είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα είναι ανοικτή στον διάλογο υπό όρους, αλλά και πανέτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της, διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης.
«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και με απόλυτη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» είπε ο πρωθυπουργός.
Για δεύτερη φορά μέσα λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέτει ευθέως θέμα κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τους όρους της αποστρατιωτικοποίησης.
«Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτές τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Η Ελλάδα ας απαντήσει ανδρικά στις επιστολές που γράψαμε (στον ΟΗΕ) ας πει ότι δεν παραβιάζει το καθεστώς αυτών των αφοπλισμένων νησιών» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απορρίπτουν στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις.
Όπως ανέφεραν: «Οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».
Η λογική του αναθεωρητισμού βρίσκεται εκτός κάθε πλαισίου στον 21ο αιώνα, είναι το μήνυμα του Νίκου Δένδια από το Μαυροβούνιο: «οι αναθεωρητικές δυνάμεις, οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία».
Εκτός ορίων, απειλεί και πάλι την Ελλάδα ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν.
«Η όψη και η καρδιά των 12 νησιών είναι στραμμένα προς την Τουρκία. Όποιος πατήσει την φλέβα μας πρέπει να ξέρει καλά ότι θα του ξεριζώσουμε την καρδιά» δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Σε αντίστοιχο τόνο και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, κατηγορεί την Ελλάδα ότι κλιμακώνει τις παράνομες, όπως χαρακτηρίζονται στο κείμενο, ενέργειες: «η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της κατά των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς με τα στρατιωτικά ναυτικά και αεροπορικά μέσα της. Το 2022 διέπραξε 953 παραβιάσεις».
Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς στη Σύνοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να παραστούν ο Γερμανός καγκελάριος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφάλειας στην Ευρώπη αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον πρόεδρο Πούτιν, εμείς, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι» επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.
Με ευρεία πλειοψηφία απορρίφθηκε η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαιτίας και των τουρκικών προκλήσεων.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων» αναφέρεται σχετικά.
Για μονομέρεια στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αυτή η κλιμάκωση μπορεί αν οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς… είναι η πρώτη φορά που είμαστε τόσο δεδομένοι στους συμμάχους».
Στον απόηχο της άσκησης «Αγαπήνωρ» με τη συμμετοχή Ελληνικών, Ισραηλινών και Κυπριακών δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντάται στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
Μπέρμποκ: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας για την ασφάλεια στη Μεσόγειο
Υπό κανονικές συνθήκες, η Αναλένα Μπέρμποκ θα έπρεπε να είναι απόψε στην Αθήνα και αύριο να συναντά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα. Ωστόσο η περιοδεία της είχε απροσδόκητο τέλος στο Ισλαμαμπάντ. Στο μεσημεριανό γεύμα διαπίστωσε δεν έχει γεύση, το τεστ κορωνοϊού που έκανε ήταν θετικό με αποτέλεσμα να ακυρώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα και τις επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα.
Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη της «πράσινης» υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και μάλιστα και μάλιστα με σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. «Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή της με αποδέκτη σαφώς τον πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία. Στο Βερολίνο βλέπουν ότι η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική επιθετικότητα και κόβει το νήμα του διαλόγου με την Αθήνα. Ταυτόχρονα η Μπέρμποκ ήθελε να μιλήσει ανοιχτά στην Άγκυρα τόσο για το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όσο και για τις θεμελιώδεις, όπως τις χαρακτηρίζει, διαφορές σε θέματα ελεύθερης έκφρασης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.
Προβληματισμός από τη Δύση – Νέες απειλητικές «κορώνες» από την Τουρκία
Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη: «Η Τουρκία εκνευρίζεται γιατί προφανώς δεν θέλει εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα θεωρώντας ότι σε διμερές επίπεδο και με όρους ισχύος ή με την πρόκληση ενός επεισοδίου θα μπορέσει να επιβάλλει πιο εύκολα τις θέσεις της. Είδαμε πως αντέδρασε στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, πως αντιδρά στην ενημέρωση των ΥΠΕΞ και των ηγετών της Ε.Ε. και πως εκνευρίζεται τώρα που και ο πιο στενός σύμμαχος της στην Ευρώπη, η Γερμανία δεν μπορεί παρά να μην καταδικάσει την επιθετικότητα της έναντι της Ελλάδας η οποία είναι ρητορική τουλάχιστον προς το παρόν. Στην Ευρώπη όλο και μεγαλώνει ο προβληματισμός για το εάν η Τουρκία μπορεί να μπει στο καλούπι της Δύσης ή εάν επιχειρεί να πετύχει το αντίθετο».
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου