Καλαμάτα: Αυστηροί έλεγχοι για τα σκυλιά που εγκαταλείπονται και μέριμνα για τα αδέσποτα


 Αυστηρούς ελέγχους θα διενεργεί η Δημοτική Αστυνομία, στις εισόδους αλλά και στις οδούς της πόλης, για να διαπιστώνει εάν τα σκυλιά που μεταφέρονται με οχήματα ή βγαίνουν βόλτα φέρουν τσιπ και διαθέτουν βιβλιάριο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αυτό αποφάσισε χθες η Πενταμελής Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Καλαμάτας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, παρουσία των Αντιδημάρχων Γιώργου Φάβα και Αναστάση Σκοπετέα.

Παράλληλα ζητήθηκε η συνδρομή του Κυνηγετικού Συλλόγου στην καταγραφή ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ζώα που αφήνονται εν κρυπτώ στην Καλαμάτα δεν ανήκουν σε κυνηγούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλαμάτας, όπως επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ιωάννα Καρνούσκου, δίνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον δήμο της χώρας, αναλογικά με τον πληθυσμό του, για τα αδέσποτα, για στειρώσεις, περίθαλψη και διατροφή των ζώων που οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν στους δρόμους.

Στη σύσκεψη μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι ο νόμος που ίσχυσε για τα οικόσιτα σκυλιά, επειδή θέτει ορισμένες προϋποθέσεις στους ιδιοκτήτες, (σήμανση κ.λπ.) που κοστίζουν οικονομικά, οδηγεί στη δημιουργία αδέσποτων. Πολλοί ιδιοκτήτες σκυλιών από άλλους Δήμου επιλέγουν την περιοχή της Καλαμάτας για να εγκαταλείψουν τα ζώα τους και γι’ αυτό θα ενταθούν οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος προβαίνει σε περισσότερες από 100 στειρώσεις ανά έτος, εν τούτοις οι πληθυσμοί των αδέσποτων σκυλιών αυξάνονται.

Παράλληλα με τους ελέγχους ο Δήμος έχει δημιουργήσει εφαρμογή – βάση δεδομένων που δίνει τη δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων του ζώου, βοηθώντας στην εξακρίβωση του ιδιοκτήτη.

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας εξ αρχής δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει το δικαίωμα των ζώων στη ζωή αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας.

Το πρόγραμμα είναι σε εφαρμογή των νόμων και αφορά την περισυλλογή, σήμανση και καταγραφής των αδέσποτων, κτηνιατρικές πράξεις (εμβολιασμός, στείρωση, κλπ.) και επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον, με στόχο τη σταθεροποίηση και μελλοντικά τη μείωση του πληθυσμού τους.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν και εθελοντές, ενώ όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην καταγραφή των αδέσποτων ζώων του Δήμου και άλλες εθελοντικές δράσεις, αλλά και για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στο πρωτόκολλο του Δήμο Καλαμάτας.

Για πληροφορίες σχετικά με τα αδέσποτα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 27213 60813.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υποθαλάσσιος φωτισμός στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους Κυνουρίας

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για την κατανομή του λιγνιτόσημου