Ουκρανία: Αντιφατικά μηνύματα στα πεδία των μαχών – Διαψεύδει το ρήγμα το Κρεμλίνο
Διαψεύδει το Κρεμλίνο τους ισχυρισμούς Δυτικών αξιωματούχων πως σύμβουλοι και συνεργάτες παραπληροφορούν τον Πούτιν για την πραγματική εικόνα στον πόλεμο της Ουκρανίας και τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες από τουρκικής πλευράς, για να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη και στο τραπέζι του διαλόγου Κίεβο και Μόσχα, μέσα σε δύο εβδομάδες. Πάντως, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στα περίχωρα του Κιέβου και στο Τσερνιχίβ, ενώ χτυπήθηκε δεξαμενή καυσίμων στην πόλη Ντίπρο.
Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία, από τον Λευκό Οίκο, ότι υπάρχει ένταση στην ηγεσία της Ρωσίας καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από τους στρατηγούς του, μη γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου που μπαίνει στην έκτη του εβδομάδα. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών GCHQ σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν έχει υπολογίσει λανθασμένα σε μεγάλη κλίμακα την κατάσταση στην Ουκρανία και ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν εντολές.
“Απλούστατα δεν κατανοούν τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο, δεν κατανοούν τον Πρόεδρο Πούτιν, δεν κατανοούν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, δεν κατανοούν τον τρόπο που εργαζόμαστε” τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Λίγες μέρες μετά το θρίλερ της εξαφάνισης του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τη σύντομη επανεμφάνισή του ο στόχος των συντονισμένων ανακοινώσεων είναι ένας: Να κατανοήσει η ρωσική ηγεσία όσα μπορεί να μην γνωρίζει, ώστε να προσέλθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι με ρεαλιστικές απαιτήσεις. Την ίδια ώρα και οι άνθρωποί του Πούτιν φαίνεται να διαφωνούν δημοσίως. Ο ρώσος διαπραγματευτής Μεντίνσκι και ο Λαβρόφ βλέπουν πρόοδο και ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ τους επιτίθεται.
Πάντως τουρκικές πηγές ασφαλείας αποκαλύπτουν στο BBC ότι ο Πούτιν συμφώνησε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης γιατί δεν έχει προχωρήσει όσο θα ήθελε στο στρατιωτικό πεδίο. Όσο για τη συμμετοχή Αμπράμοβιτς, ο Ζελένσκι τον ήθελε λόγω καλών σχέσεων με Πούτιν και δυτικές χώρες.
Με το νέο γύρο συνομιλιών να συνεχίζεται την Παρασκευή διαδικτυακά, ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας. Το ίδιο έχουν κάνει Ιταλία και Γερμανία.
Εξάλλου, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το νέο κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν αρνείται μια συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του ωστόσο όπως σημειώνει οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι ουσιαστικές.
Αμφιβολίες του για ρωσική αποκλιμάκωση των επιθέσεων
Εν μέσω αμφιβολιών και από τις δύο πλευρές, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ανοικτά τις αμφιβολίες του για ρωσική αποκλιμάκωση των επιθέσεων, αποκαλώντας τις σχετικές υποσχέσεις πρελούδιο νέας επίθεσης στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς. «Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς. Mιλώντας σήμερα στο βελγικό κοινοβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκανε λόγο για μια πάλη ενάντια στην τυρρανία που θέλει, όπως είπε, να διχάσει την Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε. Στο Ντονέτσκ περιλαμβάνεται και η Μαριούπολη.
Η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Oυκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του με την οποία καλωσόρισε τις προβλέψεις μιας προτεινόμενης συμφωνίας ειρήνης ως κέρδος για την Ουκρανία.
Κινητικότητα στα μέτωπα του βορρά
Εκρήξεις και μάχες στην περιφέρεια του Κιέβου ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές όπου οι Ρώσοι δήλωσαν ότι θα περιορίσουν τις επιθέσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Προσπάθεια ανασύνταξης για νέες επιχειρήσεις “βλέπει” και το Πεντάγωνο. “Τα τάγματα που η Ρωσία είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, πιθανότατα περίπου σε ποσοστό 20%, αρχίζουν να επανατοποθετούνται. Κάποια από αυτά τα στρατεύματα, εκτιμούμε πως μετακινούνται στη Λευκορωσία” τόνισε ο Εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
Ακόμη και σε περιοχές που έχουν πάρει και πάλι στα χέρια τους οι Ουκρανοί, οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει. Σύμφωνα με τον υυκρανικό στρατό φαίνεται όμως ότι έχει αλλάξει η τακτική τους. Εντείνουν τους βομβαρδισμούς ιδιαίτερα σε πόλεις στα βόρεια.
Η προσοχή τους στρέφεται όπως όλα δείχνουν στο Ντονμπάς, όπως εξάλλου ανακοίνωσαν και οι ίδιοι πριν μερικές μέρες, με τους Ουκρανούς να περιμένουν σφυροκόπημα το επόμενο διάστημα. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι μονάδες των Ρώσων δεν υποχωρούν αλλά ανασυντάσσονται. Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να ενισχύσει τις επιθέσεις της στο Ντονμπάς” υποστήριξε ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντόνμπας επιβεβαίωσαν πάντως ότι ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ και το μισή του Ντόνιετσκ, περιοχές που είχε θέσει ως προτεραιότητα της στρατιωτικής της επιχείρησης η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.
Όλη η περιφέρεια έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις με τη Μαριούπολη να συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα, με τον Ουκρανό πρόεδρο να μιλά για χιλιάδες νεκρούς. Η πόλη είναι ρημαγμένη και στα όριά της οι μάχες συνεχίζονται. Όπως και οι προσπάθειες να φύγει ο κόσμος που έχει απομείνει, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν πετύχει.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είναι έτοιμη “να διευθύνει” τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στην νότια Ουκρανία, από αύριο, Παρασκευή, υπό τον όρο ότι θα έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ κατάπαυση του πυρός σήμερα και το άνοιγμα διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί για εβδομάδες στην πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις. “Οι ομάδες μας βρίσκονται καθ’ οδόν μαζί με εξοπλισμό και ιατρικό υλικό ώστε να είναι έτοιμες να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων έξω από την Μαριούπολη“, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΕΣ.
Η ουκρανική κυβέρνηση προβλέπει την αποστολή 45 λεωφορείων για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι “είναι έτοιμη να επιτρέψει την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οχηματοπομπές από τη Μαριούπολη” με κατεύθυνση την πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Και στο Χάρκοβο όμως στα ανατολικά η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Η πόλη συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις, ενώ το βράδυ οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αγωγό αερίου.
Στη Χερσώνα, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες στα σπίτια και οι κάτοικοι ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα: όσοι απέμειναν σε αυτήν την πόλη, στη νότια Ουκρανία, παρουσίασαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ζοφερή εικόνα της ζωής υπό ρωσική κατοχή.
Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν πυραύλους Caliber, βαλλιστικούς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τροχιά και να κινηθούν με ταχύτητα έως και 800 χιλιομέτρων την ώρα.
Στο μεταξύ, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών συνεχίζονται. Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου (…) στη Μαρίνκα», πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων προτού αρχίσει, την 24η Φεβρουαρίου, η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με δήλωση του Πάβελ Κιριλένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντανιέτσκ.
Οι οβίδες, ευρύτερα τα όπλα φωσφόρου, είναι εμπρηστικά. Η χρήση τους είναι απαγορευμένη εναντίον των αμάχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει σύμβασης που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη. Η Ρωσία διέψευσε την 25η Μαρτίου ότι έχει διαπραχθεί οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μολονότι έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο για τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών αφότου άρχισε η εισβολή.
Πάντα στην ανατολική Ουκρανία ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε έναν στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που συνδέει το Χάρκοβο με το Τσουγκουίβ. «Υπάρχουν πτώματα Ρώσων σκορπισμένα παντού», δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός. «Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές, συχνά σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων. Διήρκησαν σχεδόν τρεις ημέρες». Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης, έπειτα από ένα μήνα, από την πόλη Τροστιανέτς.
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Μαρία Αλεξάκη
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου