Το τελεσίγραφο & η αναθεώρηση της θέσης του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια
Από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, ο πόλεμος μεταφέρεται στις χρηματιστηριακές αγορές και το εμπόριο. Η Μόσχα και η Ε.Ε. ανταλλάσσουν απειλές, με το Κρεμλίνο να έχει εκδώσει τελεσίγραφο προς τη Δύση για πληρωμή του φυσικού αερίου μετά την 31η Μαρτίου σε ρούβλια και να απειλεί για αντίστοιχες κινήσεις και για άλλα προϊόντα. Ωστόσο, μετά την άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών, η Μόσχα φάνηκε να επανεξετάζει τη θέση της.
«Οι πληρωμές και οι παραδόσεις παίρνουν χρόνο. Δε σημαίνει ότι αυτό που θα παραδοθεί αύριο, θα πρέπει να έχει πληρωθεί ως το βράδυ. Όχι, παίρνει περισσότερο χρόνο, τουλάχιστον τεχνολογικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Στην Ευρώπη σήμανε συναγερμός, με τις χώρες να βάζουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το πρώτο από τα τρία στάδια του σχεδίου, δεδομένου ότι τα αποθέματα αερίου της χώρας βρίσκονται σε επίπεδο πληρότητας 25%.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο πλανήτης βρίσκεται στο επικίνδυνο σταυροδρόμι της επισιτιστικής κρίσης, με 13 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν με πείνα, ακόμα και με λιμούς.
Η Ρωσία ελπίζει οι ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξουν γνώμη για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια και να βρουν μία δημιουργική λύση στο πρόβλημα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «απελπισμένο οικονομικό πόλεμο» της Δύσης.
Ο Σ. Ριαμπκόφ υποστήριξε ότι η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων, αλλά προσαρμογή της Ρωσίας σε πρωτοφανείς πιέσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει πως η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξουν σε συμφωνία για τις διαφορές τους τις προσεχείς ημέρες.
Σε μερική αναδίπλωση ως προς το αίτημά της να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που στέλνει στην ΕΕ προχώρησε η Ρωσία. Η Μόσχα δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν στο εθνικό της νόμισμα για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση στο νέο καθεστώς αποπληρωμής, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας. Nα σημειωθεί ότι τα συμβόλαια με τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου έχουν μακροπρόθεσμη διάρκεια και είναι σε ευρώ και δολάρια.
Η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης, καθώς τα αποθέματα αερίου της Γερμανίας βρίσκονται σε επίπεδο πληρότητας 25%.
«Είμαστε σε μία κατάσταση, κατά την οποία να ξεκαθαρίσω ότι κάθε κιλοβατώρα ενέργειας που εξοικονομούμε βοηθά. Και γι’αυτό θέλω να επωφεληθώ της κήρυξης του πρώτου σταδίου αυτού του σχεδίου για να απευθύνω έκκληση στις βιομηχανίες και τους ιδιώτες να μας βοηθήσουν, να βοηθήσουν τη Γερμανία και την Ουκρανία, εξοικονομώντας αέριο και ενέργεια» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Εξ ονόματος των υπουργών Ενέργειας της G7 έχει δηλώσει ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».
Τα αντίποινα της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις έρχονται τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να καταστρέψει το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα, πλήττοντας τις προσπάθειες σίτισης 135 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
«Μιλάμε για την καταστροφή των καταστροφών γιατί η Ουκρανία από τη χώρα που τροφοδοτούσε τον κόσμο με ψωμί μετατρέπεται σε χώρα που ζητάει ψωμί» σημείωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ.
Κι ενώ η Ρωσία απομονώνεται όλο και περισσότερο από τα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και την αλυσίδα ανεφοδιασμού, Μόσχα και Πεκίνο συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην κινεζική επαρχία Ανχουέι.
«Ενδιαφερόμαστε να δούμε τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να συνεχίσουν να εξελίσσονται σταθερά και συνεχώς. Οι ηγέτες μας, οι πρόεδροι Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ, συμφώνησαν σε αυτό» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι επικεφαλής της ρωσικής και κινεζικής διπλωματίας καταδίκασαν ως «παράνομες» και «αντιπαραγωγικές» τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, TASS, Ria, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου